Molenstraat 17 - Zuilichem

Zuilichem

TYPE

Monument

KAMERS

6

LOCATIE

Zuilichem
Adres: Molenstraat 17
Vraagprijs: 645.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1863
Ligging: aan rustige weg, in woonwijk
Oppervlakte: 104 m²

Als u écht bijzonder wilt wonen biedt stellingmolen ‘De Hoop’ een unieke kans, want na ruim een halve eeuw woongenot vinden de eigenaren het tijd worden om het stokje over te dragen. Het geheel staat op een terp met een fraai aangelegd, zonnig perceel met parkeergelegenheid en tuinhuis.

Ronde woonkamer en hal met toilet in de molen, een eetkeuken in het herbouwde voormalige bedrijfshuisje, een comfortabele serre en slaap- en badkamer op de begane grond.
Twee slaapkamers, waarvan één met douche op de eerste verdieping.
Originele maalinrichting op de stellingzolder, met toegang tot de stelling op de tweede verdieping.
Maalzolder, luizolder en kapzolder op de bovengelegen verdiepingen.

Zuilichem (gemeente Zaltbommel) is een rustig dorp in de Bommelerwaard op minder dan 10 km ten westen van Zaltbommel. Het dorp heeft goede verbindingen met de A2, A15 en A27. Op korte loopafstand bevinden zich een onder andere een basisschool en een warme bakker/supermarkt voor de dagelijkse boodschappen. Het dorp is gelegen aan de rivier de Waal, waar de Waaldijk een uitstekend startpunt vormt voor mooie fiets- en wandeltochten door het mooie rivierengebied. De Bommelerwaard, omringd door de Maas en de Waal, staat bekend om het prachtige rivierenlandschap en schitterende uiterwaarden. Het gebied kent vele natuurgebieden met rijke flora en fauna. Vanaf de molen loopt u in enkele minuten naar De Breemwaard, het dichtstbij gelegen natuurgebied van maar liefst 130 hectare.

Rijksmonument

Bruto-inhoud: 755 m3
Gebruiksoppervlakte wonen: 104 m²
Perceeloppervlak: 625 m2
Bouwjaar: 1863

Indeling begane grond:
Via de verhoogd gelegen voordeur is de hal bereikbaar. Hier bevindt zich een toilet en de trap naar de verdiepingen. Een deur met roedeverdeling geeft toegang tot de ronde woonkamer.
Ter verbetering van het wooncomfort zijn de dikke gevels voorzien van gestuukte klampmuren en de 6-ruits vensters zijn bezet met isolerend monumentenglas, geflankeerd door binnenluiken. Er is een fraai balkenplafond en op de vloer liggen zogenaamde Kerkdrielplavuizen.
In de jaren ’80 is op de plaats van het voormalige bedrijfshuisje de eetkeuken gerealiseerd.
De sfeervolle ruimte is ingericht met een comfortabele maatwerkkeuken voorzien van apparatuur en een granieten werkblad. Vanuit een groot halfrond raam met binnenluiken is prachtig zicht op de tegenover de molen gelegen monumentale boerderij. Op de vloer liggen antieke estriken. Zo’n 15 jaar geleden is de voormalige schuur, na overleg en advies van de Monumentencommissie gevolgd door goedkeuring van de gemeente Zaltbommel, getransformeerd tot slaapkamer en badkamer en middels een serre verbonden met de eetkeuken. De serre is mede door de vloerverwarming onder de IJsselsteentjes, een buitengewoon comfortabele en lichte verblijfsruimte om van de zon, de tuin en het zicht op de molen te genieten. De slaapkamer is compact maar voelt ruim aan door het gedeeltelijke verhoogde plafond en is comfortabel tegelijkertijd. Voor de ramen zijn binnenluiken aanwezig en een glasdeur geeft toegang tot de badkamer. Deze tijdloze ruimte is ingericht met een inloopdouche, een groot hoekligbad en een dubbele wastafel. Ook hier is vloerverwarming aangebracht. Het 2e toilet bevindt zich aan een portaal bij de serre.

Indeling eerste verdieping:
Op deze verdieping zijn twee gelijkwaardige slaapkamers, die beide uitzicht bieden op de tuin. In één van de kamers is een douche en wastafel, waardoor deze zich uitstekend leent als gastenkamer. Vanaf de overloop leidt een steile trap naar de stellingzolder. Het plafond van de eerste verdieping is geïsoleerd ter verhoging van het comfort.

Indeling tweede verdieping:
Deze verdieping, de stellingzolder, is de eerste ruimte van de nog aanwezige monumentale maalinrichting. Een keur aan antieke gebruiksvoorwerpen geven een indruk over de geschiedenis van de molen. De eigenaar heeft de collectie zorgvuldig opgebouwd en de inventaris hoort in principe bij de molen. Vanuit deze verdieping is de steenzolder bereikbaar.

Indeling overige verdiepingen:
De steenzolder is een ruimte waar een nog werkend maalkoppel aanwezig is bestaande uit imposante maalstenen. In het verleden werd hier dagelijks het graan vermalen tot meel (hetgeen desgewenst nog steeds kan). Daarboven bevindt zich de luizolder met het hijswerk voor de graan- of meelzakken, waarmee deze via luiluiken in de zolders van boven naar beneden en vice versa kunnen worden getransporteerd. Vanaf de bovengelegen kapzolder met toegang tot de kap, is bij helder weer, zicht op de weide omgeving waaronder de Martinus Nijhoffbrug bij Zaltbommel.

Bijzonderheden:
Dit fraaie rijksmonument is in 1973 door de huidige eigenaren van de ondergang gered en onder toeziend oog van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed grondig gerestaureerd. Door de loop der jaren is de molen uitstekend geconserveerd, vergroot en waar mogelijk verduurzaamd. Inmiddels staat er een levensloopbestendig monument, waarvan het grondplan op de begane grond alles biedt om comfortabel te wonen. Na een halve eeuw te hebben genoten van het draaiende houden van de molen, vinden de eigenaren het tijd het stokje over te dragen aan een nieuwe eigenaar die zich ook weer kan gaan inzetten voor het operationeel- en in stand houden van dit Rijksmonument.
De Rijksoverheid beloont sober en doelmatig onderhoud aan rijksmonumenten met een instandhoudingssubsidie. De huidige eigenaar heeft deze instandhoudings-subsidie 2025-2030 reeds aangevraagd en deze is overdraagbaar aan de nieuwe eigenaar. De molen wordt verwarmd middels een Atag combiketel uit 2018 in combinatie met radiatoren en vloerverwarmingen in de serre en badkamer. Op het dak van de aanbouw liggen 6 zonnepanelen met een jaaropbrengst van 2.220Wp. Boven eerdergenoemde keuken in het herbouwde bedrijfshuisje is rekening gehouden met ruimte voor een bergzolder.
Ook in de bij de woonruimte betrokken voormalige schuur, is rekening gehouden met voldoende bergruimte op de daar nog gedeeltelijk aanwezige zolder. Deze is bereikbaar via een vaste trap vanuit een bij de bouw geïntegreerde bergruimte op de begane grond. Deze ruimte is verwarmd en voor meerdere doeleinden geschikt. Achter de molen ligt een heerlijke tuin op het zuiden en oosten. De tuin is deels formeel aangelegd waarvan een kleine hoek in Japanse sfeer met vijver met rotstuin. Verder een beschutte moestuin met klein fruit. Op deze plek is ook een houten tuinhuis in combinatie met kleine kas (voorzien van elektra) aanwezig.

Wilt u echt bijzonder wonen en ziet u uit om dit (hobbymatig) molenaarsbestaan op te bouwen? Maak dan zeker een afspraak om dit unieke monument te bezichtigen.

Molenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - ZuilichemMolenstraat 17 - Zuilichem


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.