Hogestraat 30 - Heerewaarden

Heerewaarden

TYPE

Monument

KAMERS

12

LOCATIE

Heerewaarden
Adres: Hogestraat 30
Vraagprijs: 700.000
Bouwvorm: bestaande bouw
Bouwjaar: 1879
Ligging: aan rustige weg, in centrum
Oppervlakte: 423 m²

Monumentale herenboerderij op historische locatie met uitgebreide multifunctionele mogelijkheden voor (samen) wonen, werken en ondernemen. Op een historische locatie, op korte afstand van de Maas, staat deze 19e-eeuwse herenboerderij met diepe tuin op het westen. Door de gemengde bestemming, dubbel huisnummer en de vele mogelijkheden, leent het imposante pand zich uitstekend voor diverse combinaties van (meergezins-) wonen, werken en ondernemen, zoals een theetuin, kunstgalerie, kantoorruimte, of zelfs een bed & breakfast. Bouwkundig is het pand ook prima te splitsen. Door de overmaat aan ruimte is voldoende privacy gegarandeerd.

Lange gang, woonkamer met dubbele tuindeuren, bibliotheek en houtkachel, eetkamer met fraai ornamentenplafond, marmeren schouw en binnenluiken, compleet ingerichte woonkeuken, vier slaapkamers, grote badkamer en een bijkeuken op de begane grond.
Zes slaapkamers, twee badkamers en riante multifunctionele ruimte (62 m²) op de eerste verdieping.

Inhoud woning: 1944 m³
Gebruiksoppervlakte wonen: 423 m²
Perceeloppervlak: 1.400 m²
Bouwjaar: 1879

Heerewaarden ligt midden in het rivierenlandschap. Op de plek waar de Maas en de Waal elkaar bijna raken en waar het nog écht donker wordt. Op 10 autominuten van de snelwegen A2 en A15, 20 autominuten van den Bosch en binnen 45 tot 60 minuten van Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven.
Momenteel wordt het rivierengebied rondom Heerewaarden heringericht in het kader van het Natuurontwikkelingsproject Fort Sint Andries, dat beoogt de uiterwaarden weer terug te geven aan de natuur. In het gebied komen steeds meer wandel- en fietsroutes. Er is een openbare basisschool. Er is een actief en gevarieerd verenigingsleven voor jong en oud. Aan de overkant van de Maas (5 minuten varen vanaf de haven) bevindt zich recreatiegebied ‘De Lithse Ham’ met een aantal plassen en vele strandjes. Rondom Heerewaarden zijn vele struinroutes die door weilanden, de uiterwaarden en over strandjes leiden Het dorp Heerewaarden telt 1.400 inwoners en is zeer geliefd bij mensen die ruimte en vrijheid zoeken, zoals kunstenaars, natuurliefhebbers en levensgenieters.

Indeling begane grond:
Een hardstenen trap leidt naar de overdekte entree met originele dubbele voordeur die toegang geeft tot de lange gang. De lange gang biedt toegang tot de woonkamer en eetkamer aan de voorzijde van de woning. De woonkamer ligt aan de linkerzijde van het voorhuis en beschikt over een houtkachel, een vaste hoekkast en een ingebouwde bibliotheek met fraaie 19e-eeuwse paneeldeuren. Het 3,50 meter hoge plafond en de hoge ramen zorgen voor een ruimtelijk gevoel. Aan de rechterzijde van de gang is de eetkamer met een hoog monumentaal plafond met fraai ornament. De hoge ramen zijn voorzien van binnenluiken en er is een natuurstenen schouw. De vloer van zowel de woonkamer als de eetkamer is voorzien van brede originele grenen delen. Beide ruimtes zijn voorzien van een inverter voor verwarmen en koelen. Vanuit de eetkamer is via een zijgang de woonkeuken bereikbaar. Aan deze zijgang met buitendeur grenst de kelderentree. De zeer ruime droge kelder heeft een hoogte van 1.80 m en leent zich uitstekend voor de opslag van wijn. De woonkeuken ligt centraal in het pand en is ingericht met een houten keukenmeubel voorzien van hardstenen werkblad. De keuken is voorzien van diverse inbouwapparatuur en onder de schouw prijkt een fraai Rayburn fornuis. Ook in deze ruimte is een inverter voor verwarmen en koelen aanwezig. Vanuit de keuken is het achterhuis te bereiken. Hier bevinden zich drie slaapkamers en een compleet ingerichte badkamer. In één van de slaapkamers zijn dubbele deuren naar de tuin en ook via de bijkeuken is de tuin bereikbaar.

Indeling eerste Verdieping:
Via de 19e-eeuwse trappartij is de overloop te bereiken. Aan de overloop grenzen drie slaapkamers, de tweede badkamer en een portaal dat toegang biedt tot de bevloerde doch ongeïsoleerde zolder boven het voorhuis en de vertrekken in het geïsoleerde achterhuis. De eenvoudige badkamer is ingericht met een ligbad, wastafel en toilet. In het achterhuis liggen nog drie slaapkamers en de derde badkamer. Twee slaapkamers zijn voorzien van een Velux dakvenster, terwijl de derde slaapkamer is voorzien van een dakkapel. De badkamer bij deze slaapkamers is ingericht met een douchecabine, toilet en een houten wastafelmeubel met twee waskommen. Aan de achterzijde ligt de multifunctionele ruimte van ruim 60 m², met uitzicht op de tuin onder de 4.35 meter hoge geïsoleerde kap. Drie grote dakvensters en een glaspui onder de Geldersche overstek zorgen voor optimale lichtinval. Deze ruimte wordt zeer efficiënt verwarmd (of gekoeld) middels een inverter. De multifunctionele ruimte is eveneens via een trapopgang onder de overstek te bereiken. De vloeren van de vertrekken in het achterhuis zijn alle belegd met grenen delen. De wanden en de kap van het achterhuis zijn gestukadoord.

Bijzonderheden:
Het achterhuis, dat voorheen in gebruik was als herenboerderij, dateert vermoedelijk uit de 17e eeuw. In 1879 is het voorhuis gerealiseerd, waardoor het geheel de allure heeft gekregen van een herenboerderij. Sinds 1992 is het pand geplaatst op de gemeentelijke monumentenlijst. Vele neoclassicistische details zijn nog bewaard gebleven, waaronder de schuiframen, binnenluiken, paneeldeuren met rijk betimmerde architraven, de bibliotheekwand in de woonkamer, het stucplafond in de eetkamer, de dubbele voordeur met deurroosters en twee-ruits getoogd bovenlicht, de rozetankers, de 19e-eeuwse trappartij en het hek naar de oprit rechts van de woning. Het achterhuis is medio jaren ’90 onder architectuur verbouwd door het Biologische Bouw Collectief. Het pand biedt talloze mogelijkheden door de gemengde bestemming en de indeling in voor- en achterhuis, die beide over eigen leefruimtes, sanitair en op-/ingangen beschikken. Uit overleg met de gemeente is gebleken dat een woongroep van acht (hoofd)bewoners hier welkom zou zijn. Het pand is voorzien van een camerasysteem met continue registratie. In het pand zijn 18 gekoppelde rookmelders.

Energie
Er zijn 46 zonnepanelen die per jaar ongeveer 11.000 kWh opwekken. Er is een oplaadpunt aanwezig voor een elektrische auto. De woning wordt enerzijds verwarmd middels twee Remeha-ketels uit 2017. Verder zijn er vier inverters aanwezig die zomers ook als airconditioning kunnen worden gebruikt. In het monumentale gedeelte zijn de ramen overwegend van enkel glas (met binnenluiken) uiteraard om het karakter te bewaren, daar zijn dan ook inverters en/of houtkachels geplaatst. In het iets verbouwde achterhuis is veelal gebruik gemaakt van dubbel glas. De vloeren op de begane grond zijn geïsoleerd met gebroken schelpen.

Buiten
De tuin is ingericht met rijk bloeiende borders met vaste planten, kruidachtige gewassen en heesters en een vijver met kikkers en salamanders. Daarnaast zijn er 2 pergola’s met pitloze druiven. In de tuin zijn verschillende volwassen bomen te vinden, waaronder een zeer oude perenboom en ook een majestueuze boom van meer dan 100 jaar oud. De overmaat aan ruimte kan -indien gewenst- ook opgedeeld of gecombineerd worden. Er is ruimte voor een moestuin, het houden van kipjes of andere dieren.
De Geldersche overstek aan de achterzijde biedt een heerlijk terras onder de entresol, waar het realiseren van een buitenkeuken ook tot de mogelijkheden behoort.

Functionaliteit:
Het huis is de afgelopen jaren in gebruik is geweest als gezinshuis. Het bestemmingsplan staat uiteenlopende bedrijfsactiviteiten toe en het pand leent zich uitstekend voor een combinatie van (samen) woon/werkruimte, praktijkruimte, studio en yoga- en meditatiebijeenkomsten. Door de hoeveelheid slaapkamers en de drie badkamers biedt het pand ook mogelijkheden tot realisatie van bijvoorbeeld een bed & breakfast. Maar meerdere gezinnen is uiteraard ook zeker een overweging waard.
De staat van onderhoud is redelijk, zeker in het licht van de leeftijd van het pand. Maar onderhoud is natuurlijk wel een punt van aandacht bij een dergelijk oud pand. Het pand is onlangs gekeurd door de Monumentenwacht. Een uitgebreid rapport hiervan is uiteraard ter inzage en biedt duidelijkheid over het onderhoud.

Hogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - HeerewaardenHogestraat 30 - Heerewaarden


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.