Adres: | Hogestraat 20 |
Vraagprijs: | 549.000 |
Bouwvorm: | bestaande bouw |
Bouwjaar: | 1849 |
Ligging: | aan rustige weg, beschutte ligging |
Oppervlakte: | 139 m² |
Midden in het rivierendorp Heerewaarden staat deze 19e eeuwse kerk met aanpandig bijgebouw van 700m3 met een gemengde bestemming, gelegen op een nagenoeg vierkant zongericht perceel. Het bijgebouw, ‘De Gaarde’, biedt met een vloeroppervlak van ruim 200m2 veel potentie, waaronder wonen.
Voorportaal, kerkzaal, centrale hal, twee werkkamers, tuinkamer, portaal met dubbele toiletgroep en pantry op de begane grond.
Orgelruimte, twee entresols en een berging op de verdieping van de kerk en een grote zolder met mogelijkheden voor (slaap)kamers in De Gaarde op de verdieping.
Rijksmonument
Inhoud: circa 3.250 m³
Gebruiksoppervlakte wonen: 139 m²
Perceeloppervlak: 1.970 m²
Bouwjaar kerk: 1849
Bouwjaar De Gaarde: 1977
Heerewaarden ligt midden in het prachtige rivierenlandschap, op de plek waar de Maas en de Waal elkaar bijna raken. Hier wordt het nog écht donker, en kunt u genieten van rust en natuur. Ondanks de landelijke ligging zijn de snelwegen A2 en A15 in slechts 10 minuten bereikbaar en bent u binnen 20 minuten in Den Bosch. Grote steden als Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Eindhoven liggen op slechts 45 tot 60 minuten rijden.
Het rivierengebied rondom Heerewaarden heeft recent een grote transformatie ondergaan in het kader van het Natuurontwikkelingsproject Fort Sint Andries. Dit project heeft de uiterwaarden hersteld en teruggegeven aan de natuur, wat heeft geleid tot een gevarieerd landschap en meer mogelijkheden voor wandel- en fietsroutes. In het dorp is een openbare basisschool aanwezig, en er is een actief en gevarieerd verenigingsleven voor jong en oud.
Aan de overkant van de Maas, op slechts 5 minuten varen vanaf de haven, ligt het recreatiegebied ‘De Lithse Ham’. Hier kunt u ontspannen bij een van de vele strandjes of genieten van de mooie plassen. Rondom Heerewaarden vindt u diverse struinroutes die door weilanden, uiterwaarden en langs verborgen strandjes leiden.
Met slechts 1.400 inwoners heeft Heerewaarden een intieme en hechte gemeenschap, geliefd bij mensen die op zoek zijn naar ruimte en vrijheid. Het dorp trekt een gevarieerd publiek aan, waaronder kunstenaars, natuurliefhebbers en levensgenieters.
Indeling begane grond kerk:
Brede, in monumentengroen geschilderde deuren geven toegang tot een voorportaal annex ontvangstruimte met garderobe en trapopgang.
Via hoge paneeldeuren is toegang tot de lichtovergoten kerkzaal. Hoge gotische vensters zorgen voor een zee aan licht. De origine vloer is belegd met gesmoorde estriken, waarbij ter hoogte van de preekstoel in rode estriken een Ichthusteken is ingelegd. Centraal in het koor staat een monumentale preekstoel in Lodewijk XIV-stijl die dateert uit 1738. Rondom zijn de eiken kerkbanken aanwezig, terwijl de zaal zich verder flexibel laat inrichten.
Indeling eerste verdieping kerk:
Op de verdieping zijn bij het orgel een tweetal entresols met zicht op de kerkzaal.
Het orgel is in 1900 in gebruik genomen en werd gebouwd door de Arnhemse firma Leichel & Zn. De klank van dit mooie orgel komt door de goede akoestiek van de kerkzaal goed tot zijn recht.
Vanaf deze verdieping leidt een trap naar de verdiepingen in de toren.
Indeling begane grond ‘De Gaarde’:
Via de centrale hal aan de oostzijde van de kerk is het bijgebouw bereikbaar. We komen binnen in een corridor; een lichte ontvangstruimte met twee lichtkoepels. Aan de hal grenst een werkkamer met deur naar de tuin. In het hoofdgebouw zijn twee kamers, waaronder een prachtige tuinkamer die zich goed zou lenen als woonkamer. De keuken is centraal gelegen en qua functionaliteit bestemd om koffie en thee te zetten.
Verder is er nog een kamer en een portaal naar een dubbele toiletgroep. Aan de achterzijde van ‘De Gaarde’ is een grote pergola, waarover een druif weelderig groeit.
Indeling eerste verdieping ‘De Gaarde’:
De via een vlizotrap te bereiken zolderverdieping is momenteel niet meegenomen in het gebruiksoppervlak (wonen) maar leent zich daar uitstekend voor. Het geheel is gelegen onder de bescheiden geïsoleerde en met gesmoorde pannen gedekte kap.
Bijzonderheden:
De kerk is gebouwd van bakstenen en toont invloeden uit twee stijlen: de neogotiek en het neoclassicisme.
Aan de voorkant is een vierkante toren van baksteen, dat wordt omlijst door een sierlijke tuitgevel. Boven op het torentje staat een spits toelopende toren met acht hoeken.
De 10 grote glas in loodramen in de kerkzaal zijn aan de binnenzijde geïsoleerd met achterzetbeglazing. De kerkzaal wordt verwarmd door een zevental geïsoleerde convectorputten, terwijl ‘De Gaarde’ wordt verwarmd door radiatoren met thermostaatkranen. ‘De Gaarde’ is in spouw gebouwd en geïsoleerd volgens de normen van 1977. De topgevels zijn met hardsteen afgedekt en de ramen en kozijnen zijn in hardhout uitgevoerd. De begane grondvloer is een betonnen systeemvloer en de houten verdiepingsvloer is vanaf de onderzijde geïsoleerd met steenwol.
Het op het westen gerichte perceel is deels ingericht als tuin en deels als openbare ruimte. Zo staan er op het perceel een oorlogsmonument en een transformatorhuisje, terwijl er aan de zuidkant een deel is ingericht als bezinningsplek met bankjes en een oude waterpomp. Aan de achterzijde is ene grote tuin op het westen die in het verleden in gebruik was als moestuin.
Dit subsidiabele rijksmonument, een karakteristiek onderdeel van het rijksbeschermde dorpsgezicht van Heerewaarden, is klaar voor een nieuwe bestemming. Dit unieke erfgoed ligt in het hart van Heerewaarden, naast het voormalige gemeentehuis. Omringd door water, natuur en groen, biedt het de perfecte gelegenheid om een nieuwe en betekenisvolle functie te vervullen.
Het kerkbestuur stelt geen vooraf vastgestelde voorwaarden aan de toekomstige functie van het kerkgebouw, maar heeft een sterke voorkeur voor een koper die de kerkzaalfunctie beschikbaar houdt voor lokale burgerlijke initiatieven, zoals trouwerijen, uitvaartdiensten en concerten. De bestemming van het ensemble is ‘gemengd’, waarbij o.a. de volgende functies mogelijk zijn: wonen, dienstverlening, detailhandel, kantoor en maatschappelijk.
Er is door de Monumentenwacht Gelderland een uitgebreid inspectierapport opgemaakt dat uiteraard is in te zien. Voor degene die out of the box kan denken, staat er een geweldig ensemble dat zich na transformatie van ‘De Gaarde’ uitstekend leent om wonen en werken te combineren in een unieke setting.