Nieuwe kerk Groningen - Nieuwe kerkhof 1 - Groningen

Nieuwe kerk Groningen

TYPE

Kerk/klooster

CAPACITEIT

maximaal 750

LOCATIE

Groningen
Nieuwe kerk Groningen

Een Nieuwe kerk in Groningen
Net buiten de gracht van Groningen ligt de monumentale Nieuwe kerk. Aan het begin van de zeventiende eeuw werd besloten om de stad Groningen richting het noorden uit te breiden. Deze nieuwe uitleg bevatte ook een nieuwe kerk, de eerste Protestantse kerk van Groningen. In 1660 werd begonnen met de bouw van de Nieuwe kerk. Nieuwe Kerk is gebouwd in renaissancestijl met een plattegrond in de vorm van een Grieks kruis, bekroond met een kleine vieringtoren. In de oksels zijn driehoekige woningen gebouwd. Er was op het nieuwe kerkhof al een begraafplaats. Hier werden vroeger de pestdoden begraven (toen dus nog buiten de stad). Inmiddels heeft de begraafplaats plaatsgemaakt voor een grasveld met oude bomen waar vooral in de zomermaanden studenten en stadjers van de zon genieten.

Een kijkje in de kerk
Dat de kerk gebouwd werd als Protestantse kerk komt tot uiting in de indeling: de preekstoel vormt het hart van de kerk waaromheen rijen vaste banken zich uitwaaieren naar achteren. Recht tegenover de preekstoel staat een statige herenbank waarin vroeger de protestantse gemeentefunctionarissen zitting namen tijdens de zondagse diensten. In drie van de vier hoeken van de kerk bevinden zich balkons; twee met zitplaatsen één balkon is ingericht als koorbalkon met een koororgel. Al deze zitplaatsen bij elkaar opgeteld geeft dat de kerk ruim 700 bezoekers kan verwelkomen.

In de westelijke hoek bevindt zich het grootse Timpe-orgel, in 1831 gebouwd door J.W. Timpe naar een ontwerptekening van P. van Oeckelen. Later werkten P. van Oeckelen en J. Doornbos aan het orgel, waarbij de dispositie enigszins werd gewijzigd. In de periode 1976-1980 is het gerestaureerd door de firma Ernst Leeflang. Een tweede grote restauratie volgde in 2008-2009. Het bezit 42 registers, verdeeld over hoofdwerk, rugpositief, bovenwerk en pedaal. Het orgel wordt nog steeds gebruikt tijdens de zondagse erediensten, bij trouw- en rouwdiensten en ook bij concerten. Tevens is het orgel in gebruik bij orgellessen en is het, tegen betaling, ook door ervaren amateurs te bespelen.
Multifunctioneel en cultureel centrum.

Naast de wekelijkse zondagse erediensten wordt de Nieuwe kerk steeds vaker gebruikt als multifunctioneel en cultureel centrum in de binnenstad van Groningen. Veel orkesten en koren geven er concerten, veel echtparen verkiezen de kerk als trouwlocatie en menig student heeft de Nieuwe kerk eens in zijn studententijd bezocht. Voor een diploma-uitreiking, voor een lezing of verkreeg in de kerk het lidmaatschap van een van de vele studentenverenigingen van Groningen. Ook bandjes, singer-songwriters en theater- en dansgezelschappen vinden steeds vaker hun weg naar de Nieuwe kerk. Sinds de editie van 2018 is de Nieuwe kerk jaarlijks een venue binnen het programma van Eurosonic/Noorderslag.

Mogelijkheden
De kerk beschikt over uitstekende audiovisuele middelen; de geluidsinstallatie is zeer modern en bereikt de hele kerk, waarbij galm tot een minimum gereduceerd is. Daarnaast beschikt de kerk over twee beamers met breedbeelschermen en is het mogelijk om eigen apparatuur en/of geluidsversterking aan te sluiten. Het podium van de kerk is uit te breiden met 1 of 2 meter en ook een externe koortribune tot meer dan 100 personen is in de kerk te plaatsen. Ook beschikt de kerk over een prachtige vleugel (Yamaha C3) en een piano. De kerk beschikt over twee keukens, waarvan één geschikt is als cateringkeuken. In de oksels van de kerk bevinden zich bijruimtes die als kleedruimtes en/of pauze-ruimtes kunnen dienen (consistorie voor maximaal 8 personen, koorzolder voor ongeveer 50 personen).

Contact:
Voor meer informatie over de verhuur kunt u bellen met Binnenstadskerken Groningen, telefoon 050 311 12 77 (kantoor) of 06 15 26 38 23, of stuur een mail naar verhuurmanager Kristian Buitink, nieuwekerk@binnenstadskerken.nl.

Bereikbaarheid Nieuwe kerk:
Volg de A28 richting Groningen en volg aan het einde van de A28 de 2 rechterrijstroken naar de E22/N7. Neem afslag 38 (Groningen-Zuidoost) en volg de Europaweg richting de binnenstad. Volg in de binnenstad de borden Parkeergarage Q-Park Ossenmarkt om vlak bij de Nieuwe kerk te parkeren.
Ook is het mogelijk om op een van de P+R parkeerterreinen rondom Groningen te parkeren en met de bus naar het hoofdstation van Groningen te reizen.
Vanaf Groninger Station: neem bus 1 of 10 richting Korreweg-Selwerd en stap uit bij halte Pijpstraat. Vanaf hier kunt u de spits van de Nieuwe kerk al zien.

Nieuwe kerk Groningen - Nieuwe kerkhof 1 - GroningenNieuwe kerk Groningen - Nieuwe kerkhof 1 - GroningenNieuwe kerk Groningen - Nieuwe kerkhof 1 - GroningenNieuwe kerk Groningen - Nieuwe kerkhof 1 - GroningenNieuwe kerk Groningen - Nieuwe kerkhof 1 - GroningenNieuwe kerk Groningen - Nieuwe kerkhof 1 - GroningenNieuwe kerk Groningen - Nieuwe kerkhof 1 - GroningenNieuwe kerk Groningen - Nieuwe kerkhof 1 - Groningen


Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.