Mijn hart gaat altijd sneller kloppen als een huis een torentje heeft. “Dat is vast het prinsesje in jou”, grapt een vriendin, maar ook zij moet toegeven: huizen met torentjes hebben een streepje voor. Want bij een torentje hoort een torenkamer. Je kunt je geluk dus eigenlijk niet op. De monumentale fabrikantenwoning – als kleindochter van een fabrikant vind ik dat ook al zo’n opwindende term – waarover ik schrijf, heeft bovendien een naam: Villa Agatha. Genoemd naar de vrouw van de eerste eigenaar: Piet van Besouw. Een man die een huis bouwt met een torentje en dat huis ook nog eens jouw naam geeft: kom er maar eens om vandaag de dag!
In Goirle is ‘Van Besouw’ een bekende naam; wellicht ook voor mensen buiten Goirle. Het bedrijf startte in 1839 als wever van jute zakken en groeide uit tot een grote tapijtfabriek – in de jaren ’60 werd het heel bekend dankzij het innovatieve lusjestapijt. Piet was dus een van die fabrikantenzonen die ooit in het bedrijf kwam. Hij maakte er een potje van en werd uiteindelijk zelfs uit het bedrijf gezet door z’n broer. De man was waarschijnlijk veel te romantisch voor zo’n baan. De geschiedenis van Villa Agatha is tot achter de komma uitgeplozen door onder meer de huidige bewoner en dat 80 pagina-tellende, uiterst boeiende document krijgt de nieuwe eigenaar er gewoon bij cadeau. Maar Villa Agatha zelf, met haar karakteristieke torentje en haar romantische torenkamer is natuurlijk het grootste geschenk.
Het ‘mooiste huis van Goirle’ heeft veel verrassingen in petto voor de toekomstige bewoners. Aan de buitenkant zijn er veel details te ontdekken die elk monumentenhart sneller doen kloppen. Het siermetselwerk in de boogtrommels boven de ramen, de prachtig bewerkte houten kapellen, de smeedijzeren balusters van het balkon, de sierlijke klauwstukken ter ondersteuning van de erker, de sierband onder de dakrand van het torentje, het trapgeveltje boven de balkonkamer… je zou bijna vergeten naar binnen te gaan. Doe dat vooral wel, want ook hier voeren authentieke details de boventoon.
De huidige bewoners hebben met een groot cultureel hart en veel gevoel voor smaak een renovatie en restauratie uitgevoerd, waardoor veel authentieke details bewaard zijn gebleven. Hoge plafonds met sierlijsten en ornamenten, paneeldeuren, mooie schouwen, bewerkte trapspijlen en, niet te vergeten, de sprookjesachtige torenkamer. Die Agatha was een geluksvogel, maar de nieuwe bewoners zijn dat ook!