Adres: | Oude Delft 143 |
Vraagprijs: | 1.600.000 |
Bouwvorm: | bestaande bouw |
Bouwjaar: | 1632 |
Ligging: | aan water, in centrum |
Oppervlakte: | 275 m² |
OUDE DELFT 143
Aan de Oude Delft 143 staat dit charmante rijksmonument. Het wordt voor het eerst in 1632 genoemd in een acte van het stadsarchief. Een karakteristiek stukje geschiedenis aan een van de oudste en meest iconische grachten van Delft. Het huis heeft een fraaie gevel met een schilddak gedekt met authentieke Oud Hollandse pannen. Hier proef je nog steeds de sfeer van het Delft van toen, een tijd waarin grachten niet alleen dienden voor transport en waterbeheer, maar ook een cruciaal onderdeel waren van het dagelijkse leven en de economie van de stad.
Direct voor de deur ligt de Jeronymusbrug, waar het stadse leven vroeg in de ochtend al op gang kwam. Deze stenen brug was het hart van de vismarkt, het decor voor de dagelijkse handel. ’s Nachts gevangen vis werd ’s ochtends vers aangevoerd en zorgvuldig uitgestald op de markt. Om de vis vers te houden, werd een slim systeem toegepast: in de stoepen aan weerzijde van de brug waren goten geplaatst. Hierin werd de vis gelegd. Water uit de gracht werd met emmers over de vis gegoten om deze koel te houden.
Het geluid van klotsend water, het geroezemoes van de marktkooplieden en de roep van klanten op zoek naar de beste vangst maakten Oude Delft 143 en de Jeronymusbrug tot een bruisend centrum. De brug verbond niet alleen beide kanten van de gracht, maar ook de stad met een traditie van ambacht en handel die generaties lang werd doorgegeven. Aan het einde van de dag, wanneer de markt ten einde liep en de vis was verkocht, keerde de rust terug op de gracht. Het stromende water vervolgde zijn weg, terwijl Oude Delft 143 als stille getuige de geschiedenis in zich opnam en bewaarde voor toekomstige generaties.
Uniek aan dit rijksmonument op Oude Delft 143 is het uitzicht: pal tegenover de Nieuwstraat en met de Voldersgracht en de toren van de Nieuwe Kerk als blikvangers. Dit eindeloze uitzicht is een bijzonder kenmerk dat verder niemand heeft. Zo vertellen Oude Delft 143 en de Jeronymusbrug samen het verhaal van Delft als bloeiende handelsstad, waar innovatief denken en traditie nauw verweven zijn gebleven.
DE TOUR
Oude Delft 143 is een monumentaal grachtenpand met een fijne indeling en sfeer. Uniek aan het pand is het perceel met een eigen grond van maar liefst 230 m². Er is via een steeg toegang tot de Oude Delft, ideaal voor de fiets. Zoals het een 17e-eeuws huis betaamt, bestaat het pand uit een voor- en achterhuis, verbonden door een lange gang met daartussen een knusse binnenplaats. Achter het achterhuis ligt een zonnige en beschutte stadstuin. In het achterhuis bevindt zich een charmante zomer- of woonkamer met een bovenverdieping die multifunctioneel inzetbaar is: als slaapkamer, als werkkamer of als zelfstandige woonruimte voor bijvoorbeeld een au pair.
Het voorhuis heeft een grote insteekverdieping waar de familie oorspronkelijk woonde. De insteek heeft aan 2 zijden grote ramen. Enerzijds uitzicht door de vier meter hoge hal op de levendige gracht en anderzijds uitzicht op de rustige binnenplaats. De genoemde lange gang geeft via een deur in de zijmuur van de gang, toegang tot een woon-slaapkamer onder de insteek.
Bij binnenkomst op de begane grond wordt de historie meteen voelbaar. Allereerst is er een grote hal van circa 35m² met een insteekverdieping, waarbij de oorspronkelijke ramen, die uitkeken op de voormalige winkel- of ambachtsruimte, nog zichtbaar zijn. Deze ruimte, met een plafondhoogte van vier meter, is ideaal als werkplek, tv-kamer of atelier. De eiken spiltrap is prachtig en functioneert al honderden jaren. Halverwege de spiltrap is een bordes welke toegang geeft tot de insteekverdieping en de bovengelegen verdiepingen. Onder dit bordes bevindt zich een stenen spiltrap naar de twee meter hoge karakteristieke gewelfkelder onder de gehele hal. Oorspronkelijk had de kelder een eigen entree vanaf de straat. De begane grond van het voorhuis, de insteekverdieping en de eerste verdieping zijn gedekt door houten moerbalken met ertussen kinderbalkjes, wat zorgt voor een verfijnd beeld.
INSTEEKVERDIEPING
Via de trappartij bereik je halverwege de insteekverdieping. Deze ruimte (circa 19 m²) is ideaal als kantoor, maar kan ook dienstdoen als slaapkamer.
EERSTE VERDIEPING
Als je de trap vervolgt, kom je op de eerste verdieping. Een zorgvuldig vormgegeven, moderne hardglazen pui zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Aan de voorzijde bevindt zich de woonkamer, in lijn met de oorspronkelijke indeling. Deze woonkamer, van circa 28 m², met zichtbare moerbalken en kinderbalkjes, heeft een 17e-eeuwse eiken deur naar de hal. Vanuit de woonkamer is er prachtig zicht op de Nieuwstraat, de Voldersgracht en de toren van de Nieuwe Kerk. De twee grote ramen met negenruitsvensters kunnen worden afgesloten met de originele binnenluiken – isoleren avant la lettre. Zo blijft de kou in de winter buiten.
De gehele eerste verdieping is voorzien van het karakteristieke ossenbloedrode balkenplafond, wat de ruimtes een warme en authentieke uitstraling geeft. Aan de achterzijde bevindt zich een ruime woonkeuken van circa 23 m², waar dit diepe rood meteen in het oog springt en een uniek historisch accent toevoegt. Grote ramen in de woonkeuken zorgen voor een aangename lichtinval en bieden uitzicht op de binnenplaats en het charmante achterhuis. Het is een ideale plek om rustig te ontbijten of koffie te drinken om de dag te beginnen.
TWEEDE VERDIEPING
Op de tweede verdieping bevindt zich een ruime overloop die toegang biedt tot de badkamer en twee royale slaapkamers (voorzijde circa 27 m², achterzijde 21 m²), beide over de volledige breedte van het pand gesitueerd. Deze kamers zijn uitstekend geschikt voor gebruik als zowel slaap- als werkruimte, met voldoende lichtinval en een comfortabele indeling die flexibiliteit in inrichting mogelijk maakt. Op deze verdieping is bovendien een aparte CV-ruimte toegevoegd, ideaal voor het onderhoud en de opslag van technische voorzieningen, zonder afbreuk te doen aan de woonoppervlakte van de rest van de verdieping.
VLIERING
Over de gehele lengte van het pand bevindt zich een vliering met circa 13 m² aan bergruimte, ideaal voor het opbergen van spullen die niet dagelijks nodig zijn. Deze ruimte biedt voldoende hoogte en kan eventueel worden uitgebreid als entresol bij de slaapkamers. Dit creëert nog meer mogelijkheden om het woonoppervlak in de slaapkamers op een eenvoudige wijze aangenaam te vergroten.
ACHTERHUIS
Vanuit de hal op de begane grond leidt een gang met toilet naar het achterhuis, met daartussen een knusse binnenplaats die zorgt voor een natuurlijke scheiding tussen het voor- en achterhuis. Het achterhuis, bestaande uit twee woonlagen, biedt op de begane grond een charmante zomer- of eetkamer van circa 29 m2. De bovenverdieping is circa 25 m2 groot en ingericht als een lichte, sfeervolle slaapkamer of werkkamer. Dit achterhuis kan daarnaast uitstekend fungeren als aanleunwoning of zelfstandige woonruimte voor bijvoorbeeld een au pair of familielid. Achter het achterhuis ligt een beschutte stadstuin op het zuidwesten, waar men de hele dag van de zon kan genieten. Het besloten karakter van deze tuin maakt het tot een ideale oase van rust en privacy, midden in het historische hart van Delft.
BUITEN
Naast de knusse binnenplaats en de zonnige tuin achter het achterhuis biedt Oude Delft 143 nóg een verrassing: een tweede, ruime tuin met een grote berging van ruim 10 m2, ideaal voor het stallen van fietsen of het opbergen van tuinbenodigdheden. Via een steeg is er vanuit deze tuin directe toegang tot de Oude Delft, zodat je eenvoudig met de fiets of container naar de openbare straat kunt.
RIJKSMONUMENT
Oude Delft 143 is met recht een rijksmonument: uniek in zijn soort. Vaak horen we: ‘Een rijksmonument, dan mag je toch niks?’ Gelukkig is dat al lang niet meer het geval. Klein onderhouddat het monument niet verandert, zoals schilderwerk in dezelfde kleur, binnen of buiten, is altijd mogelijk. Grotere werkzaamheden zoals wijzigingen aan de structuur, gevels of daken vereisen echter een vergunning. Het behoud van monumenten is een prioriteit voor de Rijksdienst en bewoning is daarvoor de beste manier. Met de juiste aanpak is er juist veel mogelijk, zolang het monumentale karakter behouden blijft. Hier een kort stappenplan voor wat er kan en hoe het aan te pakken:
1. Onderhoud: Klein onderhoud zoals schilderwerk in dezelfde kleur kan altijd.
2. Oriëntatie: Bepaal de gewenste wijzigingen en overleg met een monumentenadviseur.
3. Vergunning: Voor structurele aanpassingen, zoals gevelwijzigingen, is een omgevingsvergunning nodig van de gemeente.
4. Uitvoering: Voer de goedgekeurde werkzaamheden uit volgens de richtlijnen, waarbij behoud van historische kenmerken centraal staat.
Door dit stappenplan te volgen en tijdig de juiste stappen te nemen, is er bij een rijksmonument als Oude Delft 143 veel mogelijk zonder het historische karakter te verliezen. Wil je meer weten over de mogelijkheden? Neem gerust contact op met Redres; we informeren graag over de juiste aanpak en helpen je verder met passende adviezen voor dit bijzondere pand.
VERDUURZAMEN
Redres heeft een passie voor bijzondere objecten, monumenten en industrieel erfgoed. Net als dit prachtige huis zijn dit gebouwen met specifieke behoeften op het gebied van onderhoud en verduurzaming. Door hun hoge leeftijd zijn dergelijke objecten op zichzelf – vanuit circulariteitsoogpunt – al duurzaam, maar in gebruik vaak niet, waardoor er op dat vlak nog winst te behalen valt.
Om toekomstige eigenaren hierin te begeleiden, hebben wij – naast het reguliere energielabel – een zogenaamd verduurzamingsadvies laten opstellen. Dit advies toont aan hoe het object verder kan worden verduurzaamd en met welke investering dit gepaard zou gaan. Daarbij is gekeken naar de meest effectieve en efficiënte verduurzamingsoplossingen, waarbij rekening is gehouden met de monumentale status van het pand.
Een energielabel is niet wettelijk verplicht bij een rijksmonument, omdat dit niet altijd een juist beeld kan geven van het energieverbruik. Dit kan komen door de bouw van het pand of besparingen die worden gemist. Daarom past een energielabeladvies niet altijd bij een monument.
De afgelopen 50 jaar heeft de eigenaar van Oude Delft 143 bij elke restauratie gewerkt volgens het motto dat je isolatie moet merken, maar niet mag zien. Inmiddels zijn alle daken en vloeren en gevels (luiken en dubbele isolerende gordijnen) volgens dit motto geïsoleerd. N.B. Volgens Centraal Milieu geven deze gordijnen dezelfde isolatiewaarde als dubbele beglazing.
ENERGIEJAARVERBRUIK EN MOGELIJKE VERDERE VERDUURZAMING
Het gemiddelde Nederlandse woonhuis heeft een inhoud van 650 m³, een gasverbruik van 1169 m³ en een elektriciteitsverbruik van 2479 kWh per jaar. Het rijksmonument Oude Delft 143 heeft een inhoud van 1200 m³, en had tussen maart 2023 en maart 2024 een gasverbruik van 752 m³ en een elektriciteitsverbruik van 1798 kWh per jaar. Het energieverbruik van de Oude Delft 143 is daarmee qua gasverbruik 36% lager en qua elektrischiteitsverbruik 32% lager dan het Nederlandse gemiddelde.
Verdere verbetering van de isolatie kan door:
– Toepassen dubbele isolatie gordijnen in het achterhuis
– Ook het plaatsen van een aard-aard warmtepomp zou een verbetering zijn. Kan op eigen grond.
– Plaatsen zonnepanelen op dak voorhuis, ca 25 m2, niet zichtbaar vanaf straat.
FINANCIERING EN VERDUURZAMING VAN RIJKSMONUMENTEN VIA HET RESTAURATIEFONDS
Rijksmonumenten brengen extra mogelijkheden voor financiering en instandhouding. Naast reguliere hypotheken via je eigen bank voor de aankoop zijn er bijzondere financieringsopties, zoals de Restauratiefondshypotheek en laagrentende leningen via het Nationaal Restauratiefonds. Deze bieden gunstige voorwaarden voor restauratie en verduurzaming van cultureel erfgoed.
Restauratiefondshypotheek:
Voor woonobjecten biedt het Restauratiefonds een laagrentende lening tot € 300.000 tegen een rente van 1,4%. Voor niet-woonobjecten geldt een maximale lening van € 10 miljoen. Dit is een voordelige manier om instandhoudingskosten te financieren en het erfgoed duurzaam te behouden. Mogelijke instandhoudingswerkzaamheden:
• Herstel van daken, goten en schoorstenen
• Gevel- en kozijnonderhoud
• Vervanging van houtwerk en dakbedekking
• Funderingsherstel
• Schilderwerk en onderhoud van glas-in-loodramen
• Loodgieterswerk en waterafvoer
• Herstel van stucwerk en andere monumentale details
Voor verduurzamingsprojecten biedt het Restauratiefonds leningen tot € 100.000 tegen een rente van 1,4%. Deze lening is ideaal voor projecten die de energieprestatie van het monument verbeteren, zonder afbreuk te doen aan het historische karakter.
Woonhuisregeling
Voor monumentale woonhuizen geldt een subsidie van 38% op restauratiekosten tot €70.000, met de mogelijkheid om voor hogere kosten vooraf aanvullend subsidie aan te vragen. De Woonhuisregeling, ook wel de woonhuissubsidie genoemd, is bedoeld voor het onderhoud en herstel van monumentale onderdelen van rijksmonumentale woonhuizen. Deze regeling dekt kosten die technisch noodzakelijk zijn voor behoud, zoals structureel onderhoud en restauratie. Werkzaamheden die in aanmerking komen zijn onder andere: constructiewerkzaamheden, dakherstel, gevelonderhoud, goten en hemelwaterafvoeren, kozijnen en schilderwerk.
Aangezien Oude Delft 143 blaakt van gezondheid zal de eigen woonhuisregeling hoogstwaarschijnlijk de meest interessante optie zijn voor toekomstige eigenaren. Het reguliere onderhoud kan via deze regeling heel aantrekkelijk worden is ook nog eens voor 38% subsidiabel.
NIEUW: DE VERDUURZAMINGSSUBSIDIE IS NU OOK VOOR MONUMENTEN
Bepaalde werkzaamheden, zoals verduurzaming (isolatie, zonnepanelen), comfortverbetering of verfraaiing, vallen buiten de regeling. Voor verduurzaming – indien nodig – kan gebruik worden gemaakt van de ISDE-regeling in combinatie met een verduurzamingshypotheek. Als eigenaar-bewoner van een monument kom je vanaf 2024 ook in aanmerking voor ISDE-subsidie voor isolatiemaatregelen (zoals glas-, gevel-, dak-, en vloerisolatie), een warmtepomp, zonneboiler of warmtenetaansluiting. Deze subsidies hebben speciale voorwaarden om de integriteit van monumenten te waarborgen en ze energiezuiniger te maken. Meer weten? Voor details over de voorwaarden en het verzekeren van een succesvolle aanvraag kun je bij ons terecht.
www.rvo.nl/subsidies-financiering/isde/woningeigenaren/isde-voor-monumenteigenaren.
PARKEREN
Delft heeft verscheidene parkeerzones. De binnenstad heeft parkeerzone B. Direct achter Oude Delft 143 bevinden zich 2 ondergrondse garages. Hiervoor kan door bewoners een vergunning worden aangevraagd. In plaats van een garagevergunning is het altijd mogelijk een straatparkeervergunning aan te vragen. Voor verdere informatie, zie parkerendelft.nl