Het Batavierhuis

TYPE

Stedelijk

LOCATIE

Rotterdam
Historie Batavierhuis

In de jaren 20 en 30 van de twintigste eeuw ontstonden een aantal buitengewoon representatieve gebouwen voor instituten en bedrijven aan de Pieter de Hoochweg in Rotterdam. Deze gebouwen waren veelal gelieerd aan de maritieme sector. Zo ook het Batavierhuis, dat gebouwd is in 1921 en is ontworpen door het architectenbureau Van der Heyden & Van Nieuwenhuyzen, in opdracht van de firma Stahl & Zn.

De firma Stahl & Zn. was gevestigd in het Batavierhuis vanaf ca. 1922 tot 1937. Carel Frederik Maria Stahl kwam geregeld voor houthandel in de nieuwe staat Estland. In 1923 werd hij gevraagd en benoemd tot consul van Estland. Hierdoor was van 1924 tot 1936 het eerste consulaat van Estland in Nederland gevestigd in het Batavierhuis.

Volgens de overlevering werd rond 1920 in opdracht van de firma Wm. H. Müller & Co. een kantoorgebouw met inpandige woning gebouwd zijn aan de Pieter de Hoochweg. Het zou om het hoofdkantoor van de in 1895 overgenomen ‘Batavierlijn’ gaan. Het pand aan de Pieter de Hoochweg 108 wordt daarom het ‘Batavierhuis’ genoemd. Echter, nergens in de overlevering wordt een connectie met de firma Stahl & Zn. genoemd. Vanaf 1937 was het gebouw in bezit van NV Thomsen’s Havenbedrijf, dat pas veel later, in 1968, fuseerde met Müller & Co. Dus, er bestaat een zekere connectie, maar Müller kan niet de opdrachtgever van het gebouw geweest zijn.

Het Batavierhuis kent een kenmerkende detaillering van gevels. Onder meer de rijke baksteendetaillering en de terracotta-en graniettoepassing vallen op. Hoewel de ramen vervangen zijn, refereert de raamindeling nog aan de oorspronkelijke situatie.

Het interieur wordt gekenmerkt door de natuurstenen trap en smeedijzeren trapleuningen in art deco-stijl. De wanden zijn voorzien van een speels tegelwerk van groene en rode geglazuurde tegels, met banden van zwarte tegels. Op de vloer liggen tegels in een wit, grijs en zwart geometrisch patroon. Op de eerste etage bevindt zich de stijlkamer in neorenaissancestijl, met bijzonder houtsnijwerk van diverse houtsoorten en een rijk vormgegeven schouw.

Het Batavierhuis als makersplek

Sinds 2019 is het Batavierhuis een onafhankelijke makersplek met een focus op muziek. Het is een ruimte voor muzikanten, kunstenaars en professionals om te experimenteren in artistieke vrijheid. De zogeheten ‘Batavieren’ die aangesloten zijn bij het Batavierhuis maken, oefenen, repeteren en ontmoeten elkaar in het huis. Ook organiseren zij regelmatig concerten: geprogrammeerd, bespeeld en gedragen door de Batavieren zelf. Er is ruimte voor improvisatie, spontane jamsessies, workshops, masterclasses en nog veel meer. Het maakproces staat altijd voorop tijdens de optredens.

Als je op de hoogte gehouden wilt worden van wat er in het Batavierhuis plaatsvindt, nodigen we je uit om onze website in de gaten te houden en je in te schrijven voor onze nieuwsbrief!

Foto’s van Karen van Gilst

BEZOEK

Onze Partners

Hartelijk dank aan onze Partners voor het mede mogelijk maken van het Monumentenportaal.