In de vleugel van het Logementsgebouw (1942) bevinden zich drie appartementen. De appartementen wisselen in grootte van 30 tot 52 m2, en liggen op een rustige plek vlakbij strand, duinen en voorzieningen.
Het Logementsgebouw in Huisduinen, in gemeente Den Helder is gebouwd als onderdeel van de Atlantikwall; de Duitse verdedigingslinie die de hele Noordzee en Atlantische kust van Noorwegen tot Spanje omvatte. Naast nieuwe bouwwerken werden ook reeds bestaande verdedigingswerken door de Duitsers opgenomen in de Atlantikwall. Deze verdedigingswerken lagen op strategische punten, zoals bij Hoek van Holland en Den Helder.
Het Logementsgebouw, in de volksmond ‘het Casino’, is in 1942 gebouwd voor het onderbrengen van de Duitse Marine in Den Helder. Het embleem van de artillerie is nog altijd aanwezig op de gevel van uit uitgebrande gebouw. De monumentale, Neo-classicistische stijl, is kenmerkend voor het Derde Rijk en verwijst duidelijk naar ontwerpen van de architect van het Derde Rijk, Albert Speer. In Nederland is deze bouwstijl erg bijzonder. De Duitse bezetter plaatste namelijk meestal gebouwen die pasten in de landelijke bouwstijl. Hierdoor worden ze vanuit de lucht niet herkend door vijandelijke vliegtuigen. Mogelijk is in dit geval voor een statige uitstraling gekozen omdat het gebouw een officiersmess was. Na de oorlog zijn de gebouwen tot 1992 gebruikt door de Nederlandse staat.
Op 10 juni 2009 brak in het Logementsgebouw een grote brand uit. Op de gevels na is het gebouw volledig verwoest. De kap en het interieur met de houten lambriseringen en het stucplafond met drie grote cirkels zijn daarbij volledig verwoest. Van het oorspronkelijke complex zijn de voormalige officiersmess, een werkplaats (affuitloods) en een poort nog aanwezig. BOEi is door Zeestad BV en de Stichting Stelling Den Helder gevraagd om een rol te spelen in de herbestemming en exploitatie van het Logementsgebouw. BOEi heeft vervolgens het gebouw gekocht. De ruïne is gerestaureerd en herbestemd tot Atlantikwall centrum. In dit bezoekerscentrum staat het verhaal van de Tweede Wereldoorlog in Den Helder en de Atlantikwall centraal. In de interactieve expositie leren bezoekers hoe Den Helder onderdeel werd van de Duitse verdedigingslinie met verhalen over onder andere de bombardementen op de stad en de aanleg en functie van de Atlantikwall geopend.
BOEi heeft de nog leegstaande vleugel van het gebouw in 2024 herbestemd tot prachtige, toeristische erfgoedlogies.
Foto’s: BOEi Chris van Houts.